Tahin (tahan) susamın ezilerek ve çeşitli işlemlere tabi tutularak akıcı yağ
Tahinden yapılan tahin helvası hem çok besleyici hem de lezzetlidir. Tahin, gibi bir hale gelmiş şeklidir.çöven otu ve şekerden yapılır. Tahin ve pekmezi ölçekle karıştırılarak yapılan tahin pekmez karması ile tahinli peksimet ve kıvrım, Uşak kahvaltılarının vazgeçilmez tatlarındandır.
İyi kalite susam tohumları sıra ile eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra yıkanarak 150 - 200 ºC 'de 2 ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir. Ardından ezilmek suretiyle hiçbir katkı ve koruyucu madde içermeksizin, tahin elde edilir.
Tahin kahvaltılarda, unlu mamüllerde tüketildiği gibi içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir.
|